Myty-o-kreativite - High Five

Mýty o kreativite

Milí autori, fanúšikovia,

Toto je miesto, pre vaše budúce blogy. Ak máte „ľahké pero“ a písané slovo je obľúbeným prejavom vašej tvorivosti. Budeme vašim hrdým vydavateľom.

Potešíme sa najmä obsahu z prostredia blízkemu High Five. Príklady nájdeš v aktuálnych blogoch. Ale v zásade neexistujú žiadne mantinely. A to ani pre hokejový národ. Ak chceš písať glosky o politike a vieš to prepojiť s módou, tričkami alebo hrnčekom s potlačou, z ktorého pije kapitán ruský čaj. Tak super. Lebo my nevieme. Pre viac info, píš na Info@highfive.sk.

                                                                  Mýty o Kreativite


1. Géniom sa treba narodiť

Tento mýtus je asi najrozšírenejší so všetkých. Našťastie sa v ňom pre vás skrýva príležitosť, ktorú iní nevidia. Keďže niekto si povie, že ho múza obišla, keď rozdávala genialitu, ani ho nenapadne rozmýšľať nad opakom. Je pravda, že niektoré deti sa rodia s nadaním pre nejakú oblasť, skôr ukončia školu a ich výnimočnosť neostane bez povšimnutia. Ale takýchto prípadov nie sú tisícky. Naopak na tisícky môžete rátať „vyrobených“ géniov.

2. Neučte sa naspamäť, brzdí to kreativitu

Keďže kreativita je spájanie viacerých vecí dokopy a ich adaptácia, potrebujete tie veci mať v hlave. A ako ich chcete mať v hlave, keď si ich ani nepamätáte? Keď sa vám stalo, že ste nevedeli niečo vymyslieť bolo to práve preto, lebo ste si nevedeli na nič spomenúť, čo by ste mohli využiť, spojiť a upraviť. Alebo sa vám už stalo, že ste si napríklad tvorili a pripravovali prezentáciu a napadlo vám, že by sa vám zišla jedna vec, ktorú ste videli, len si vôbec neviete spomenúť, čo to bolo a kde ste to videli? Máte predstavu, čo chcete, ale neviete si presne spomenúť čo konkrétne to bolo. To je problém pamäte. Samozrejme neučte sa všetko naspamäť. To sa ani nemusíte, máme počítače alebo zápisníky. Ale niektoré veci je nevyhnutné naučiť sa naspamäť a vedieť ich aj o polnoci, keď vás zobudia.

3. Géniovia sa nemýlia

Ak je to tak, prečo sa géniom v Googli nepodarilo preraziť s nápadom Google Glass? Prečo Beethoven neustále prepisoval svoje hudobné diela? Prečo Edison nezlepšil vynález žiarovky na prvýkrát? Ak boli najmúdrejší filozofi Grécka neomylní, prečo je dnes veľa ich objavov potvrdených a zároveň niektoré vyvrátené a dokázané ako nesprávne? Prečo Hemingway prepisoval poslednú stranu románu Zbohom zbraniam 39-krát? Géniovia sa mýlia. Sú však veľmi šikovní v zahaľovaní svojich chýb. My potom vidíme iba výsledok a myslíme si, že nikdy chybu neurobili. Ale ak chyby nevidíte, neznamená to, že tam nie sú.

4. Buďte iný, zvyšuje to kreativitu

Vzťah medzi kreativitou a inakosťou je ale presne opačný. Že je niečo iné, je výsledkom kreativity. Ale inakosť sama o sebe nespôsobuje kreativitu. Einstein fajčil fajku, ale to neznamená, že ak prejdete z cigariet na fajku budete druhým Einsteinom. Ak by Bill Gates zmenil šatník a vy by ste sa obliekali ako on, nebudete hneď počítačový génius. Chcete maľovať? Tak namiesto štetca použite prsty alebo mrkvu. Budete iný, ale pochybujem, že vaše obrazy budú kreatívnejšie. Kreativita je mentálny proces a len tým, že niečo na sebe zmeníte, alebo budete niečo robiť inak, vám ešte nemusí zlepšiť schopnosť kreatívne myslieť. Zoberte si slávnych aj menej slávnych hudobníkov alebo spisovateľov. Každý má svoj vlastný spôsob, akým píšu texty. Všetci to robia inak. Ale aj tak niektorí sú lepší ako druhí. Nie je to teda o tom byť iný alebo robiť veci inak. Je to viac o tom, ako sa vedia predať, ako vedia vystihnúť čo cítia a či to osloví ich publikum.

Autor

Miroslav Beňo 

© high-five.sk 2024, eshop na mieru vytvorilo vibration.sk

Peter Gombarček – High Five, Medveďovej 34, Bratislava 851, 0908 466 176, info@high-five.sk
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info